Deze website maakt gebruikt van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X
« Terug naar zoekresultaten

Risico’s en onzekerheden - Financiering / liquiditeit

De bouwprojecten binnen de doordecentralisatiegemeenten zijn gefinancierd met eigen middelen, kortlopende externe financiering (schatkistbankieren) en langlopende externe financiering van de BNG bank. Bij het langlopend krediet gelden de gebouwen die in eigendom zijn als onderpand. Het totaal aan beschikbaar onderpand overtreft ruimschoots de liquiditeitsbehoefte voor de komende jaren.

Door de stijgende kredietbehoefte worden momenteel gesprekken gevoerd met de Europese Investeringsbank (EIB) over het afsluiten van een nieuw kredietarrangement. Daarnaast zijn drie kredietaanvragen ingediend bij het schatkistbankieren met als zekerheid gemeentegaranties van de desbetreffende gemeenten. Hiervan zijn inmiddels twee kredietaanvragen verder geformaliseerd en is de verwachting dat in april de derde aanvraag zal worden afgehandeld. Op korte termijn zal een vierde kredietaanvraag worden ingediend.

Naast de langlopende kredietvoorzieningen blijft de vereniging gebruik maken van de rekeningcourant positie schatkistbankieren. Met het ministerie van Financiën zijn afspraken gemaakt dat de vereniging 10% van de publieke jaaromzet rood kan staan op de lopende rekening. De rentevoorwaarden zijn aantrekkelijk.

Verloop liquiditeitenpositie per jaar 2016 t/m 2036

Grafiek 17: Meerjarenverloop liquiditeit

pagina opties

Mijn OMO verslag (0)