Deze website maakt gebruikt van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X
« Terug naar zoekresultaten

Van Maerlantlyceum

www.vanmaerlantlyceum.nl
rector: Emmeken van der Heijden (tot 1 september 2016 Liz Chermin)
opleidingen: vwo, havo
locatie:

  • Eindhoven

Het Van Maerlantlyceum is van oudsher een lerende organisatie, op alle niveaus. Daar is afgelopen jaar de component ‘denkende’ aan toegevoegd. Leerlingen zijn er namelijk meer dan ooit bij gebaat als ze de geleerde kennis en vaardigheden kritisch kunnen wegen en bevragen. Dit vraagt om een leeromgeving waarin alle betrokkenen zich gezien weten en het gesprek aangaan. Het afgelopen jaar voerde de school daarom een aantal veranderingen en verbeteringen door. Bijvoorbeeld:

  • Leerlingen en docenten maken zich - onder de vlag van het zogenaamde Steward-project - samen sterk voor een schone en prettige school.

  • De havo werkt met een nieuwe aanpak die niet alleen aansluit bij de interesses, mogelijkheden en leefwereld van de leerlingen, maar deze ook versterkt. Docenten coachen nu meer, geven meer maatwerk en controleren minder. Onnodig te zeggen dat dit motiverend werkt, voor leerling en docent.

  • Op het vwo mogen de bovenbouwers in het PLATO-project drie lessen per week overslaan om aan een zelfgekozen project te werken. Het aanbod aan keuzemodules is uitgebreid met sterrenkunde, praktische filosofie (de kunst van het vragen) en het ontwikkelen van een festival.

  • Het Van Maerlantlyceum is voor het tweede schooljaar een academische opleidingsschool (AOS) en participeert dus voor de ontwikkeling van de leraren in de academische opleidingsschool Zuidoost Brabant.

  • De beginnende docenten werken er in triades: ze hebben afwisselend de rol van coach, coachee en observator.

pagina opties

Mijn OMO verslag (0)