Deze website maakt gebruikt van cookies om instellingen te onthouden en om de website beter op uw behoeften af te stemmen. Klik hier voor meer informatie over cookies.

Ja, ik ga akkoord Nee, ik ga niet akkoord X
« Terug naar zoekresultaten

Het stimuleren van leerlingen door OMO-prijzen

Ieder jaar reikt een jury OMO-prijzen uit om talentvolle leerlingen te stimuleren. Leerlingen met het beste werkstuk ontvangen een prijs in de vorm van een geldbedrag. Elke opleiding heeft zijn eigen prijs: de praktijkwerkstukprijs voor de opleidingen praktijkschool, vmbo-b en vmbo-k, en de profielwerkstukprijzen voor de opleidingen vmbo-g/t en mavo, havo en vwo.

In de categorie OMO praktijkwerkstuk vielen dit jaar vijf werkstukken in de prijzen. Deze prijs, die in 2015 is ingesteld, heeft als doel binnen de categorie leerlingen in het zonnetje te zetten voor hun bijzondere prestatie. De vorm en inhoud van het ingezonden werk zijn vrij. Het kan een praktische opdracht, werkstuk of project zijn maar ook een verslag van de manier waarop een leerling of een groep leerlingen samenwerken en daarbij vakmanschap of burgerschap tonen. In 2016 wonnen Kurt Slob, Arnold Vermaas, Luc de Keijzer, Dries Welten en Wouter Traets van’t Ravelijn uit Bergen op Zoom de eerste prijs van 1.000 euro met hun mobiele marktkraam of zogenaamde Urbantransporter ‘De mooie prinsesjes’. De leerlingen lieten zien dat ze goed in staat zijn tot samenwerking. Met veel verschillende disciplines, zoals lassen, timmeren en elektro hebben ze een mooie mobiele marktkraam gemaakt om jam mee te venten.

Voor leerlingen van de afdelingen vmbo-g/t en mavo is er een prijs voor het beste profielwerkstuk. Dit werkstuk is vakoverstijgend en binnen de opleiding een passend onderdeel van het schoolexamen. Hierbij is zowel het eindproduct als het proces onderwerp van beoordeling. Binnen deze categorie wonnen Juul Kuijpers en Simone Ketelaars van 2College Durendael met hun hun werkstuk ‘Mensenhandel, niemand is te koop’, waarin zij creatieve oplossingen hebben bedacht om mensenhandel tegen te gaan.

Het profielwerkstuk havo en vwo is een werkstuk van eindexamenkandidaten waarin zij verworven kennis, inzicht en vaardigheden van tenminste één vak binnen hun profiel op een hoog niveau toepassen. Daarnaast laat het profielwerkstuk samenhang en integratie van leerstofonderdelen binnen een profiel zien. Havoleerling Désiré van Santvoort van het Theresialyceum won met een voor haar persoonlijk getint werkstuk ’Hoe overleefden de Nederlanders in Nederlands-Indië de Tweede Wereldoorlog en de ‘bevrijding’?’ De eerste prijs voor het vwo ging in 2016 naar Dirk van Meer van Pleinschool Helder met zijn werkstuk ‘Terug naar de kern’. Hij kreeg deze prijs vanwege zijn complexe werkstuk waarin hij de mogelijkheden heeft onderzocht een obsidiaanplant te realiseren.

pagina opties

Mijn OMO verslag (0)